torsdag 31 december 2009

tisdag 29 december 2009

Imorgon blir det fläskfilé

Helstekt fläskfilé med whiskeysås

600 gr fläskfilé

till såsen

2 st charlottenlökar

smör

4 msk whiskey

3 msk kalvfond

3dl vatten

1 dl vatten

Bryn köttet i smör salta och peppra och ugnstek 100 grader tills köttet är ca 70 grader.Skla och finhacka löken och fräs den. Häll på hälften av whiskeyn, fonden vattnet och grädde. Småkokas till köttet är klart. Tillsätt resten av whiskeyn när såsen ska serveras.



Det blir det på Backastrand imorgon iallafall

måndag 28 december 2009

Vad blir det till middag?

Vi har kört fast i matplaneringen. Vi har världens finaste kök nu och ingen fantasi. Har någon en lösning ? Hittade en blogg med veckomatsedlar och recept från egna, ica , arla , allt om mat, verkade intressant så jag ska prova. Adressen är veckomatsedel.blogspot.com om ni vill kika. Idag blir det korv och hemlagat mos iallafall.

fredag 25 december 2009

Juldagen med Taxéns



Juldagen firades med Michaels bror och pappa med familj. Två helt underbara brorsbarn som sätter fart på tillvaron. Även idag med god mat och paket.

torsdag 24 december 2009

Julafton











Som dom flesta familjer firar vi inte jesus födelse utan vi hyllar tv:n, kl 15.00 stannar sverige och vi ser på piff och puff och ferdinand. Sedan kommer tomten till stora som små.....det pirrar i magen fast vi har våra aningar vem det kan vara. Vi hade en härlig julafton tillsammans med mormor och morfar.

onsdag 23 december 2009

En fröjdefull jul.....

önskar jag alla. Tänk vilken stress med att förbereda all mat som man egentligen kan fixa tillsammans. Göra kopiösa mängder med godis och köpa hem allt så inget fattas. Sedan ska man hitta bra julklappar och hinna träffa så många som möjligt på så kort tid som möjligt. Sedan ska man umgås vare sig man vill eller inte. För några år sedan skedde en stor förändring för oss på julafton...det var inget jag valde men jag kan säga nu att efter ledsamheterna har vi accepterat och gått vidare till det bättre. Traditioner i all ära men man kan fastna i något man till slut inte är så nöjd med. Tex i vår familj kläs granen av mannen och barnen ( jag får inte vara med...för jag gillar inte glitter....) till det ska en speciell julskiva spelas. Den finns bara på LP och igår skulle granen pyntas. Nu har vi renoverat och inte fått fram skivspelaren som skulle kopplas till datorn som skulle kopplas till ljud.... Micke hade ingen lust helt enkelt och föreslog en annan julskiva. Då blev det ingen jul enligt Julia som vägrade klä granen om den inte installerades. Efter en timma och kilometer av sladdar spelade musiken. Sedan hängdes pyntet i. Alice hängde och Julia flyttade...ja det var julefrid på Backastrand. Men granen är finare än någonsin men slutsatsen är väl att huvudsaken att granen kläs tillsammans inte behövs så många ritualer? En annan slutsats är väl att man ska träffa dom man längtar efter och mår bra av, hjälpas åt med maten och hinna att koppla av och vara tillsammans. Så God Jul allihopa och jag önskar er en härlig helg.
Friends are the family we choose for ourselves!

söndag 20 december 2009

Vi har köpt gran

Idag tog vi på toppluvorna och gick och köpte gran, ja vi fick åka med mamma till stamparebacken. Sedan började jakten på den perfekta granen. Micke vill ha en hög gran jag en mindre så det blev en halvstor. Jag kollar form micke kollar grenar som man kan sätta ljus i.
Vilken tur att man är olika. Imorgon ska den kläs det hela enligt Mickes tradition. Först måste en speciell julskiva ljuda - Evie Tornkvist med julens klockor ring. Sedan ska precis allt få plats i granen och toppas med ett lager av glitter som jag sedan tar bort allt enligt raditionen . Allt ska vara precis som det brukar.

lördag 19 december 2009

Premiärbakat i köket!

Det blev grahamstekakor som ska avnjutas till den goda skinkmackan i jul. Nu var det väldigt länge sedan som jag bakade så frågan är hur många som blir kvar när familjen kommer hem.....som är och handlar julklappar........

torsdag 17 december 2009

chokladkolapajen är klar Katta!


Den luktar iallafall god så på juldagen ska det kalasas.....här kommer receptet om ni vill testa.
12-15 bitar
100 g smör
1/2 dl strösocker
2 dl havregryn
1 1/2 dl vetemjöl
Fyllning:
1 1/2 dl vispgrädde
50 g smör
1 1/2 dl ljus sirap
200 g mörk choklad, ca 40% kakaohalt
1 1/2 dl lingon
Servera med:vispgrädde

ugn 200°. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt socker, havregryn och mjöl. Rör ihop till en deg. Tryck ut i en pajform med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen 8 – 10 min tills den har fått fin färg. Koka upp grädde, smör och sirap i en kastrull. Koka på svag värme ca 10 min. Ta kastrullen från värmen. Bryt chokladen i bitar och lägg ner i smeten. Ställ tillbaka på eftervärme. Rör tills chokladen smält och är riktigt slät och blank. Häll chokladsmeten i pajskalet och strö över lingonen. Ställ i kylen att stelna minst 5 timmar eller över natten. Kan frysas. Servera med lättvispad grädde.

söndag 13 december 2009

Köttbullarna är klara

Tittade på Pernillas jul och fick ett nytt recept på köttbullar som enligt familjen var fantastiskt goda....så goda att det nästan inte blir några kvar till julafton.....här kommer det om ni vill prova.

500 g nötfärs

1 st ägg

1 dl mjölk, 3%

1 dl ströbröd

1 tsk dijonsenap

2 msk kalvfond

1 st gul lök, liten,

1 tsk salt

1 tsk svartpeppar

Sedan förberedde jag middagen till årets juldagsmiddag så att det blir lagom med jobb innan familjen Taxén kommer och äter...jag kan avslöja att det blir två favoriter i repris varav en är din favorit Katarina....vad gör man inte för sin svägerska.....

lördag 12 december 2009

Vår första julklapp är öppnad!

Och här ser ni dom generösa jultomtarna som bjöd oss på en rolig kväll med julbord och underhållning. Fantastisk mat god dryck och det vart inte sämre av att jag vann en cd av teachers blended. Tack Anneli och Micke och God Jul.

fredag 11 december 2009

Luciafirande två dagar före...

Idag ska Lucia firas ordentligt. Först uppvaktades vi på jobbet av Karlskogas Lucia. Det var stämningsfullt och dom var jätteduktiga på att sjunga. Kul var det också att träffa alla pensionärer som jobbat på tidningen. En härlig tradition. Ikväll är vår familj inbjudna av Michaels brorsdotter Alva som ska lussa i Karlskoga Kyrka det ska bli jättekul.

torsdag 10 december 2009

Ikväll blir det glöggprovning



Sanna kommer hem till mig och vi ska prova både Blossa 09 clementin, Blossa Glögg med rom och Taxéns egna vinglögg. Till det blir det pepparkakor och några goda kex med ädelost med punsch, gräddädel, camembert med fikonmarmelad och någon stark hårdost som luktar som den sett sin bästa dag....men som skulle vara jättegod tillsammans med söt glögg......vi får se ....mums ?
Det var Blossas glögg med rom som vann!
Samt pepparkakor med punschädel.........

söndag 6 december 2009

Busan älskar julen

.....iallafall när vi slår in paket. Finns det något bättre än silkespapper snören och prassliga papper.....ja kanske när granen tas in...det är den bästa platsen att sova under......

luciadoppet 2009




vad duktiga alla är! Speciellt vattenbaletten som Julia är med i dom gjorde hjulet på nio personer. Jag kunde knappt andas på hela passet. Alice och Alva tyckte det var kul att träffa Idol Lars.


onsdag 2 december 2009

Visst är advent mysigt?

I vår familj pyntar vi med stjärnor och ljusstakar och levande ljus. Doften av hyacinter anger tonen. ....Resan dit är inte lika rofylld. Varje år letar man efter slingor, stakar och grenkontakter. Sedan är det alla olika lampor som är trasiga....bilen går till prikkan både en och två gånger, men fint blir det....
Granen står pyntad på utsidan med den felköpta slingan som skulle vara ljuvt pastellfärgad. Istället går den under namnet HALLICKGRANEN den är ettrigt röd med blinkande sekvenser. Den har faktiskt blivet en tradition för oss och våra grannar, granen som är så ful att den är fin. Sedan är det glöggen som ska avnjutas och första skinkmackan som avklarades i helgen...mums! Och för att bli helt perfekt vill man gärna ha lite snö. Finns det någon middag under året som förbereds under så många dagar som julmiddagen ? Varje år tar vi bort rätter från julbordet och säger att vi ska göra lite av varje för att det är så tråkigt med rester. Ja sedan lägger man till och kommer det att räcka? För min del skulle det räcka med skinkmacka stark senap och jansson - vilka är era favoriter?